#Schrijftip. Toon je overwinningen.

We associëren ons graag met winnaars. Het duidelijkste bewijs daarvan zijn de prestaties van de Rode Duivels op het WK in Rusland. De slogan van de voetbalbond (‘We are all Red Together’) is heel goed gekozen nu het Belgisch elftal de ambities waarmaakt.

Hoera!
We voelen ons allemaal Belg en fan.
We kijken, we juichen, we klinken bij elke goal die Lukaku, Hazard en vrienden scoren.

Zij
Stel dat de Rode Duivels er niets van bakten dan zou het aan de keukentafel / toog / op sociale media klinken: “ZE zijn echt niet goed”. Gevolgd door alle punten die véél beter konden. Zo distantiëren we ons van verliezers. Dan hebben we het over ‘ze’. ‘Zij’ staan op het veld.

Wij
Nu de voetbalhelden aan een triomftocht bezig zijn hangen we de Belgische driekleur uit, rijden we niet op straat tijdens de matchen, likken we Rode Duivel-ijsjes en verzamelen we de speciale Panini-stickers. En we plaatsen #REDTOGETHER achter onze tweets en posts.

Ja, het klinkt massaal: “WE zijn goed bezig”. Stiekem hopen we allemaal dat WE gaan winnen. Want met winnaars associëren we ons graag.
Dat ‘WE’ niet allemaal op het veld staan en de goals maken, laten we even voor het gemak buiten beschouwing.

Cialdini zegt het ook in zijn boek ‘Invloed’: “De relatie tussen een serieuze supporter en zijn sport is allesbehalve speels. Het is een serieuze, intensieve en zeer persoonlijke relatie. (…) Het is een persoonlijke band. [Hij] voelt zich betrokken bij de uitslag van de wedstrijd. Een overwinning van zijn elftal raakt hem persoonlijk en maakt hem persoonlijk sterker.” (Cialdini, 2001:183)

Dat inzicht kan jij gebruiken in je marketingteksten.
Hoe?
Door te laten zien dat je succesvol bent. Door succesverhalen van je klanten te delen. Door klantengetuigenissen op je website te plaatsen.

Mensen doen ook graag zaken met winnaars.
Mensen sluiten zich graag bij hen aan en willen deel uitmaken van die community van winnaars en succesvolle mensen.

Deel jij al je successen? Zo ja: hoe? Laat het weten.

(En nu ga ik snel verder supporteren 😊 )