Hoe je als ondernemer inspiratie krijgt voor je blog

Eén van de belangrijkste redenen die ondernemers aangeven waarom ze niet bloggen of toch niet zo regelmatig als ze zelf aangeven is: gebrek aan inspiratie. Bij elke editie van mijn ‘Leer Bloggen Als Een Pro’-training hoor ik het opnieuw. Daarom heb ik 11 ideeën verzameld en bedacht zodat je nooit meer zonder invalshoeken zit.

Staat ‘meer bloggen’ op je to do-lijst? Je bent niet de enige.

Maar die goede voornemens stranden dikwijls als de cursor ongenadig blijft knipperen op je scherm. Of als je staart naar een wit blad. Willen schrijven maar werkelijk geen idee hebben waarover is heel frustrerend. Iedereen heeft er wel eens last van.

Als je te dikwijls je plan om een blogartikel opschuift wordt de kans dat je nu echt begint met schrijven met de dag kleiner. De angst voor het witte blad wordt groter en ook je frustratie groeit. Misschien voel je je zelfs stiekem een loser dat je zoveel andere ondernemers wel driftig hun schrijfsels ziet delen terwijl je nog altijd zit te bedenken waarover je het dan zou kunnen hebben.

Herkenbaar?

Kwel jezelf niet langer. Hierbij geef ik je stof voor blogartikelen die je volgers interessant zullen vinden.  

1. Maak een verslag
Ben je recent naar een lezing, seminarie of netwerkbijeenkomst geweest? Heb je een heel waardevol webinar gevolgd?

Deel dan je ervaringen en inzichten. Wie was de organisator, trainer of presentator? Wat was het thema? Wie was er aanwezig? Ga je dikwijls naar dergelijke events? Volg je regelmatig online trainingen? Waarom wel of niet? Wat neem je mee uit de presentatie of de contacten? Stof genoeg voor een blog.

2. Bespreek trends
Als je blogt deel je je kennis en ervaring. Bloggen helpt dus om je expertstatus te verhogen. Mensen volgen iemand omdat ze willen weten hoe hij of zij tegen de zaken aankijkt. Deel dus ook je mening.
Als expert ben je bezig bent met je vak en volg je ontwikkelingen op de voet. Durf ook je mening en visie te delen op die ontwikkelingen.
Hoe zie jij de toekomst van je markt, vak of product over 3, 5 of 10 jaar? Welke ontwikkelingen zie je die je bevindingen staven? Ben je recent op een beurs geweest? Heb je een interessante conversatie gehad met leveranciers? Heeft vakliteratuur je op ideeën gebracht? Vertel erover.

3. Maak en bespreek een infographic
Een blogartikel bestaat uit tekst. Soms veel tekst. Maar veel mensen zijn visueel ingesteld. Een infographic die een proces, werking, opsomming… grafisch weergeeft maakt in één oogopslag veel duidelijk.
De details en de achtergrond van de infographic kan je delen in een begeleidend blogartikel.


4. Deel welke adviezen je nu zou geven aan jezelf als 18-jarige?

Als ondernemer heb je veel kennis, wijsheid en ervaring opgedaan. Je hebt misschien al (veel) leergeld betaald en weet of kan nu zaken die je wellicht vroeger had willen weten of kunnen. Welke inzichten zijn heel bepalend geweest voor je leven of je werk? Wat heb je geleerd? Wat zou je anders doen nu je weet wat je weet? Welke levens- en ondernemerslessen heb je gaandeweg opgedaan? Deel ze met je volgers.

5. Deel ideeën uit je e-book of andere digitale weggever
Als je een digitale weggever hebt – en als je er nog geen hebt, is het zeker iets voor je to do-lijst – dan heb je daar tijd en energie in gestoken. In een weggever deel je een splinter van je kennis. Ook in je blogartikelen deel je achtergronden, ervaringen en inzichten. Hergebruik delen van je weggever voor een blogartikel. Zo kun je mensen nieuwsgierig maken naar je eigenlijke weggever. Als je bijvoorbeeld een weggever hebt met tien, vijftien of twintig tips dan kun je er daar drie of vijf uit destilleren en in een waardevol blogartikel gieten.

6. Spreek een gastblogger aan
Het kan heel verrijkend zijn om een gastblogger aan te spreken en om zelf als gastblogger te schrijven voor een ander platform dan dat van jou. Kies een gastblogger of een blog waarop je graag een bijdrage zou willen plaatsen met raakvlakken met jouw business. Hoe kijken jullie naar elkaars vakgebied? Zijn er kruisbestuivingen mogelijk? Wat heeft een samenwerking met de gastblogger je opgeleverd? Welke verrassende inzichten leveren de diensten, producten of aanpak van de gastblogger op?

7. Verzamel FAQ’s en deel ze met je volgers.
De vragen van je klanten zijn wellicht ook de vragen waarmee je volgers en andere potentieel geïnteresseerden zitten. Beantwoord ze en laat zien dat je met hen meedenkt. Een bijkomend voordeel is dat je jezelf tijd bespaart door vragen die je dikwijls krijgt in één keer te beantwoorden. In de FAQ-rubriek kun je ook praktische vragen beantwoorden en bezwaren weerleggen en zo twijflaars overtuigen om met jou in zee te gaan.


8. Laat je inspireren door wat je ziet op sociale media
Waar praten mensen over? Wat houdt hen bezig? Welke hashtags zijn ‘trending’? Wie volg jij? Wat zie jij in groepen op LinkedIn of Facebook? Welke influencers zijn de moeite?
Geef je mening op wat je ziet gebeuren. Veel mensen gebruiken sociale media passief. Gebruik de ervaringen, vragen en meningen die je terugvindt op je tijdlijn, groepen en pagina’s die je volgt actief. Gebruik ze met andere woorden als input voor een blogartikel.


9. Doe een interview
Interview een klant, een leverancier, een expert in je domein en deel wat zij zeggen met je volgers. Dit is een heel sterke insteek want de kans is heel groot dat de geïnterviewde je blog zal delen met zijn vrienden en volgers.
Je interview hoeft trouwens geen geschreven weergave te zijn. Een opgenomen interview kan een prima basis is voor een podcast (audiobestand) of een blog (video).

10. Stel een vraag aan je volgers
Interactie aangaan met je volgers is een goed idee. Zo betrek je hen bij je bedrijf en toon je dat je geeft om hun mening of ervaringen. “Waar loop jij tegenaan op vlak van…?” is een goede vraag om reacties te krijgen.
Je kan vervolgens alle reacties bundelen, er een rode draad in vinden en de antwoorden geven in een blog. Of in meerdere blogartikelen want een interessante vraag kan een stroom aan reacties opleveren.

11. Zeg hoe je zelf de zaken aanpakt
Mensen zijn op zoek naar manieren om zaken slimmer, sneller gemakkelijker aan te pakken. Naar oplossingen. Naar handige methodes. Naar tips en trics. Ook je volgers en klanten.

Deel dus tips, adviezen, hulpmiddeltjes en insteken waarvan je weet dat ze goed werken.

How to’s en tutorials doen het altijd heel goed. Veel mensen zijn onzeker en vinden het prettig als ze bij de hand genomen worden. Als je bovendien je eigen ervaringen deelt en bijvoorbeeld laat weten hoe jij tot een oplossing bent gekomen, dan zorgt dat voor herkenning en sympathie bij je volgers.

Dus denk na wat jij onlangs hebt gedaan waardoor iets efficiënter, gemakkelijker, sneller kon. Het moet geen innoverende aanpak te zien en het moet ook niet vergezocht zijn. Wellicht kun je je volgers en klanten al heel goed helpen door een tip of aanpak te delen die voor jou heel vanzelfsprekend is.

Vergeet niet: jij bent de expert en mensen willen graag weten hoe jij het aanpakt. 

——————————-

Samengevat: 11 invalshoeken voor je komende blog

1. Maak een verslag

2. Bespreek trends

3. Maak en bespreek een infographic

4. Deel de adviezen die je nu zou geven aan jezelf als 18-jarige

5. Deel ideeën uit je e-book of andere digitale weggever

6. Spreek een gastblogger aan

7. Verzamel FAQ’s en deel ze met je volgers

8. Laat je inspireren door wat je ziet op sociale media

9. Doe een interview

10. Stel een vraag aan je volgers
11. Zeg hoe je zelf de zaken aanpakt

———————————

Wil je nog meer invalshoeken voor je blogs?

Ik heb 57 bloginspiraties gebundeld in een handig gedrukt miniboekje. Je krijgt het in je brievenbus voor 9,95 euro inclusief verzendkosten als je me een mailtje stuurt (katleen@deschrijfcoach.be).

4 thoughts on “Hoe je als ondernemer inspiratie krijgt voor je blog

  1. Eigenlijk is het willen bloggen de reden geweest om met een nieuwe website te beginnen. Na “
    lange staat van dienst😉”, verbaast het me dat men nog steeds denkt dat logopedisten alleen met kinderen werken en dan ook vooral bezig met het “slissen” corrigeren. “ Niets verkeerds hoor, maar dit beroep is zo oneindig veel meer! Daar moet ik wat mee doen”, was al lang mijn voornemen. Dankzij al die boeiende, aardige ( en natuurlijk ook soms weleens irritante) mensen die ik in mijn werk heb ontmoet, maar ook dankzij jouw steeds weer inspirerende adviezen, hoort het bloggen er gewoon bij. Oei die lange zin mag dus eigenlijk niet als je blogt, ofwel? Sterker nog…. ik kan me er net zo in verliezen als in een goed boek! Om even op het blogonderwerp van deze week te komen. In Nederland is het al ruim een week Kinderboekenweek met het thema Reis mee! Zo zie ik ook jouw blogs… je laat ons meereizen met wat je beleeft en geeft daarin meteen goede tips!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.